Polskie lasy obfitują w różnorodne, pyszne grzyby. Wielu z nas chętnie je zbiera, przez całą jesień. Często uda nam się ich zgromadzić tak wiele, że nie wiemy co z nimi zrobić! Surowe grzyby nie przetrwają długo, są podatne na gnicie i pleśń. Na szczęście są także uniwersalne, więc możemy przyrządzić je na wiele sposobów i cieszyć się nimi nawet przez całą zimę. Zobacz co zrobić ze swoich tegorocznych zbiorów?
Duszone grzyby – idealne do sosu
Duszone grzyby to fantastyczny dodatek do sosu. Wykorzystamy go zarówno do potraw mięsnych jak i makaronów. Do duszenia najlepiej sprawdzą się podgrzybki, maślaki i zajączki. Przyprawy, które standardowo wykorzystuje się przy tej metodzie to: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i tymianek. Możemy jednak wykazać się tutaj kreatywnością i stworzyć bardziej oryginalną kompozycję smakową. Powinniśmy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość przypraw przytłoczy wyjątkowy, grzybowy smak.
Trzeba mieć także na uwadzę, że grzyby mają gąbczastą strukturę, która pochłania bardzo wiele wody. Dlatego nie powinniśmy ich myć, zamiast tego należy je dokładnie przetrzeć zwilżoną ściereczką.
Grzyby – zrobisz z nich smaczną zupę!
Na świeżych grzybach, przyrządzisz pyszną zupę. Tradycyjna grzybowa to niemal obowiązkowy punkt programu kolacji wigilijnej. Kluczem do sukcesu w jej przygotowaniu, jest odpowiednio długie namaczanie grzybów. Woda musi dobrze przejść ich smakiem. Oczywiście ważny jest także esencjonalny bulion, który stanowi bazę każdej zupy. Danie możemy zagęścić przy użyciu mąki lub zabielić śmietaną, jednak zależy to od preferencji kulinarnych. Zupę podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym.
Marynowane grzyby – sprawdzą się zimą
Jeśli ilości zebranych grzybów naprawdę nas przytłaczają, możemy zrobić z nich przetwory, które na spokojnie przetrwają w słoikach całą zimę. Marynowanie grzybów jest banalnie proste, wystarczy je ugotować i umieścić w zalewie z octu, wody, przypraw i soli. Bardzo ważny jest sam proces pasteryzowania, źle zawekowane grzybki nie przetrwają próby czasu. Najprostszy sposób to gotowanie zakręconych słoików do góry dnem, przez 10 minut.
Suszone grzyby – uniwersalne i pyszne
Kolejnym sposobem na zagospodarowanie dużych ilości grzybów, jest ich suszenie. Mniejsze ilości można piec w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, jednak gdy nasze zbiory są nieco większe, warto zainwestować w specjalną suszarkę, która znacznie przyśpieszy i uprości ten proceder. Suszone grzyby nadają się niemal do każdej tradycyjnej potrawy. Możemy dodać je do zupy, bigosu czy farszu na pierogi.