Wraz z większym zainteresowaniem Polaków wystrojem wnętrza oraz wyglądem ich kuchni, pojawił się wzmożony popyt na estetyczną i funkcjonalną zastawę stołową. Nie tylko styl wyznacza to, co chcemy nabyć, ale także właściwości praktyczne, wynikające z zastosowanego materiału. To, z czego wykonane są kubki czy talerze, wpływa na komfort codziennego z nich korzystania. Porcelanowe, szklane czy ceramiczne – które talerze będą najlepsze do domu i restauracji?
Talerze porcelanowe i ceramiczne – jakie są najważniejsze zalety ich użytkowania?
Od wielu, wielu lat zarówno w domach, jak też w obiektach komercyjnych, takich jak hotele, restauracje, bistra czy kawiarnie korzystają z talerzy porcelanowych i ceramicznych.
Wśród najważniejszych korzyści wynikających z ich stosowania, znajdują się takie aspekty jak:
- wysoka jakość wykonania – chociaż ceramika i porcelana należą do jednej rodziny surowców, to właśnie porcelana jest wyrobem uznawanym za ten o najwyższej jakości; ceramika zajmuje centralne miejsce w codziennym życiu, dostarczając praktycznych i estetycznych rozwiązań dla kuchni i szeroko pojętej gastronomii; pomimo rozwoju nowych technologii i rewolucje przemysłowej, talerze z ceramiki i porcelany wciąż znajdują się w powszechnym użytku i trudno wyobrazić sobie, że kiedyś mogłoby być inaczej;
- wysoki poziom estetyki – wyroby porcelanowe i ceramiczne są uznawane za najpiękniejsze na świecie, dlatego też znajdują powszechne zastosowanie zarówno w mieszkaniach, jak i w restauracjach czy kawiarniach; talerze porcelanowe i ceramiczne cieszą oczy zarówno domowników, jak i gości restauracyjnych; szczególnie w przypadku obiektów o charakterze komercyjnym ważne jest stosowanie nie tylko trwałych i bezpiecznych, ale także atrakcyjnych pod względem wizualnym naczyń;
- naturalne pochodzenie – ceramika i porcelana są naturalnymi surowcami, pochodzącymi z ziemi, które w procesie obróbki zyskują na wytrzymałości;
- wysoki poziom trwałości i dobre parametry użytkowe – talerze ceramiczne uzyskują trwałość na skutek procesu wypalania w bardzo wysokich temperaturach (1350°C); w wyniku tego procesu powstają solidne produkty o dużej wytrzymałości i estetycznych właściwościach; zarówno ceramika, jak i porcelana stanowią trwały, odporny na zarysowania i uszkodzenia materiał;
- bezpieczeństwo użytkowania – porcelana i ceramika nie zawierają produktów chemicznych ani metali ciężkich; są nieszkodliwe dla zdrowia i środowiska naturalnego;
- łatwe w czyszczeniu –porcelana do kuchni ma właściwości nieprzywierające dzięki wyjątkowo gładkiej powierzchni, przez co jest bardzo łatwa do czyszczenia; ten praktyczny materiał jest doskonale przystosowany do mycia w zmywarce, ale też mycia ręcznego;
- higieniczność – dzięki gładkiej, nieporowatej strukturze, powierzchnia talerzy nie wchłania tłuszczu, zapachów ani bakterii i nie zmienia smaku żywności, stanowiąc gwarancję doskonałej higieny, co jest istotne zwłaszcza w obiektach gastronomicznych;
- wszechstronność stosowania – zestaw talerzy z ceramiki świetnie sprawdzi się do zapiekania potraw, gdyż równomiernie pobiera ciepło na całej swojej powierzchni; jest idealny do stosowania w piekarniku, piecu czy kuchence mikrofalowej.
Talerze szklane – najważniejsze właściwości tego typu naczyń
Komplet talerzy wykonanych ze szkła, w stosunku zestawów wykonanych z tworzyw sztucznych, charakteryzuje się całkowitym brakiem wchodzenia w reakcję z produktami i daniami, które mogą się na nim znaleźć. Struktura fizyczna sztucznych materiałów sprawia, że smak i zapach dań wnika w ich porowatą powierzchnię. Natomiast szkło, za sprawą zwartej i nieporowatej struktury, nie pochłania ani też nie przenosi zapachów i smaków potraw, w efekcie czego żywność podana na szklanych talerzach smakuje znacznie lepiej. Talerze szklane są znacznie łatwiejsze w zmywaniu, nie odbarwiają się ani też nie tracą swojego kształtu. W przypadku tłustych potraw szklany talerz można łatwiej odczyścić, zaś naczynie wykonane z tworzywa sztucznego będzie trudniejsze do umycia.