Choć sezon grillowania będzie trwał jeszcze zaledwie kilka tygodni, niegasnącą popularnością cieszą się grille gazowe. Zyskują one nie tylko w oczach fanów nowinek technicznych, ale też osób prowadzących zdrowy tryb życia. Maja wiele zalet, które znacząco ułatwią Ci gotowanie, nie tylko typowo grillowych dań – sprawdź, co jeszcze przygotujesz na grillu gazowym.
Grill gazowy – typowe dania
Możesz wybierać z pełnej palety mięs, ryb i warzyw. Grille gazowe (https://sklep.landmann.pl/k2,grille-gazowe.html) zajmą się nie tylko wołowiną i wieprzowiną – wypróbuj też przepisy z drobiu, cielęciny i jagnięciny. Wystarczy odpowiednia marynata, która doda niepowtarzalnego smaku i aromatu – możesz w tym celu użyć oliwy, soli i pieprzu. Oprócz podstawowych składników, możesz dodać czosnek i świeże bądź suszone zioła. Idealnym uzupełnieniem mięs, okażą się warzywa. Cukinia, bakłażan, papryka okraszone przyprawami i oliwą możesz grillować bezpośrednio na ruszcie lub w brytfannie.
Niestandardowe propozycje z grilla gazowego
Na grillu gazowym przygotujesz nie tylko typowe potrawy. Możesz też samodzielnie wykonać domową pizzę – wystarczy znaleźć dobry przepis na ciasto tego włoskiego dania, a grill gazowy spełni funkcję piekarnika, zapewniając znacznie wyższą temperaturę niż domowy sprzęt. Ciekawą propozycją są też tosty – dodatki dobierz wedle własnych upodobań i działaj!. Jajka, awokado, ser – wszystkie te składniki wchodzą w grę. Niewiele osób korzysta z możliwości przygotowania w grillu słodkiego deseru. Wystarczy przekroić brzoskwinię lub jabłko na pół i zgrillować z obu stron. Odpowiednie dodatki sprawią, że na stole stanie pyszna i słodka przekąska!
Wędzenie w grillu gazowym
Choć może się to wydać nieprawdopodobne, grill gazowy może też pełnić funkcję wędzarni, z której skorzystasz również zimą. Aromatyczne i smaczne mięsa, które postawisz na wigilijnym stole, możesz przygotować samodzielnie – wystarczy pamiętać o odpowiedniej technice. Duże kawałki mięsa wędzi się w temperaturze od 130°C do 200°C. Cały proces może trać nawet ponad 4 godziny, jednak warto uzbroić się w cierpliwość!
Grill gazowy – czy warto
Przygotowanie potraw na grillu gazowym nie zajmuje wiele czasu za sprawą sprawnego pieco zapalacza. Ogrzanie grilla jest szybkie i wygodne, a przygotowane potrawy zawsze smakują wprost nieziemsko. Są też znacznie zdrowsze niż ich odpowiedniki z grilla węglowego. Brak dymu po zetknięciu się tłuszczu z brykietem sprawia, że szkodliwe substancje nie osiadają na mięsach, rybach czy warzywach. Zyskaj pełną kontrolę nad swoimi potrawami – ustaw optymalną temperaturę i grilluj do woli!