Blaty kuchenne to jeden z najważniejszych elementów wchodzących w skład stałej zabudowy kuchennej. Oprócz typowo użytkowej funkcji, pełnią także istotną rolę dekoracyjną, nadając meblom kompletnego i estetycznego charakteru. Od lat ogromną popularnością cieszą się blaty kuchenne kamienne, które są synonimem trwałości, ponadczasowej estetyki i wytrzymałości. Sprawdźmy, dlaczego warto zainwestować właśnie w nie, jakie gatunki kamienia wziąć pod uwagę oraz jak prawidłowo dbać o blaty kamienne, kiedy już zagoszczą w naszej kuchni!
Blaty kuchenne kamienne i ich zalety. Dlaczego są świetnym wyborem?
Blaty kamienne są najczęściej wybierane do docelowej kuchni, czyli takiej, która z założenia ma nam służyć przez wiele kolejnych lat. Kamień naturalny jest jednym z najbardziej wytrzymałych surowców, z których możemy wykonać trwałą i estetyczną powierzchnię roboczą. Właściwości blatów w dużej mierze zależą jednak od gatunku kamienia, który wybierzemy. Do kuchni najlepiej sprawdzają się trzy z nich – granit, kwarcyt naturalny i konglomerat kwarcowy. Posiadają bowiem wszystkie cenne właściwości, dzięki którym będziemy wygodnie i bezpiecznie korzystali z kuchennej powierzchni roboczej.
Blaty kuchenne kamienne są trwałe, odporne na działanie wysokich temperatur, wody i kwasów, a przy tym bardzo atrakcyjne wizualnie. Na blatach granitowych możemy kroić produkty spożywcze oraz ustawiać gorące naczynia i garnki bez stosowania dodatkowych podkładek. Granit nie jest ponadto wrażliwy na działanie kwasów ani wody, pod warunkiem jego prawidłowej, cyklicznej impregnacji.
Blaty kuchenne z kwarcu
Blaty z kwarcytu naturalnego zachwycają natomiast swoją estetyką, która do złudzenia przypomina naturalny marmur – piękny i szlachetny kamień, który jednak z powodu swojej delikatności raczej nie nadaje się na blaty kuchenne. Konglomerat kwarcowy to natomiast świetna opcja dla osób, które poszukują blatów w nowoczesnej kolorystyce – materiał ten występuje bowiem w bardzo szerokiej palecie kolorów i wzorów.
Jak pielęgnować i konserwować blaty kuchenne kamienne?
Kamień naturalny to bardzo wdzięczny surowiec, który może w praktycznie niezmienionym stanie przetrwać długie lata. Jest to jednak możliwe tylko pod warunkiem, że otoczymy go odpowiednią troską i opieką. Przed przystąpieniem do użytkowania blatów, warto poznać zasady prawidłowego użytkowania blatów, a konkretnie, co możemy na nich robić, a czego nie. Producent blatów powinien także poinformować nas, jak często należy je impregnować. W przypadku granitu, impregnację zaleca się powtarzać co kilka lat, inne kamienie wymagają natomiast impregnowania zazwyczaj raz w roku.
Na co dzień należy natomiast starać się utrzymywać blaty kamienne w czystości. Zaleca się od razu usuwać z nich powstałe zabrudzenia, okruchy i inne zanieczyszczenia, a także osuszać rozlaną wodę i inne płyny. Raz w tygodniu warto natomiast zdjąć z blatów wszelkie sprzęty i akcesoria oraz dokładnie umyć je miękką ściereczką z mikrofibry, nasączoną czystą wodą lub delikatnym detergentem do pielęgnacji kamienia naturalnego. Wszystko to sprawi, że wybrane przez nas blaty kuchenne kamienne będą zawsze prezentowały się estetycznie oraz na długo zachowają swoje cenne właściwości użytkowe.