Ciasto czekoladowe jest jednym z najbardziej podstawowych wypieków. Sprawdza się ono doskonale niezależnie od okazji. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga zastosowania łatwo dostępnych produktów. Jak stworzyć pyszne ciasto czekoladowe? Jak można je udekorować?
Jak przygotować ciasto czekoladowe?
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 tabliczki czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
- 300 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 250 g masła,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 250 ml mleka,
- 240 g cukru.
Sposób przygotowania:
Zmieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Wlej mleko do rondelka i podgrzej. Dodaj masło i poczekaj do jego rozpuszczenia, pilnując, by całość się nie zagotowała. Zdejmij całość z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj całość. Poczekaj do przestygnięcia. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem. Dodaj do masy mieszankę z masła i czekolady. Na koniec dosyp wszystkie sypkie składniki. Wymieszaj całość trzepaczką. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 175°C przez 50 minut w trybie grzania góra/dół.
Jak udekorować ciasto czekoladowe?
Ciasto czekoladowe można swobodnie udekorować. Najłatwiejszym sposobem jest pokrycie go polewą przygotowaną z wykorzystaniem rozpuszczonej tabliczki czekolady rozmieszanej z kilkoma łyżeczkami słodkiej śmietanki. Jeśli chodzi o polewę czekoladową, przepis jest niezwykle prosty. Istnieje również opcja zastosowania owoców. Pozwalają one na przełamanie słodkiego smaku ciasta.
Dobrym pomysłem okazuje się także przekrojenie biszkoptu na pół. Całość można wyłożyć kremem czekoladowym, śmietankowym lub owocowym. Doskonale sprawdzi się także przełożenie ciasta dżemem. To świetna opcja w sytuacji, gdy przygotowujesz deser z myślą o ważnych okazjach. Na wierzchu wypieku można także umieścić dowolne dekoracje, w tym świeże owoce i krem wyłożony rękawem cukierniczym z odpowiednią końcówką.